środa, 3 października 2012

Omlet ze szpinakiem i serem feta

Składniki (1 porcja) :
-2 jajka
-pół łyżeczki mąki
-szczypta soli
-150-200g szpinaku
-100g sera feta
-łyżeczka śmietany
-mała szczypta ziół prowansalskich
-3 nieduże ząbki czosnku

Przygotowanie :
Krok 1
:
W kubku rozbić jajka i dodać mąkę i sól. Bełtać tak długo aż nie będzie grudek mąki.
Krok 2 : Szpinak drobno posiekać i smażyć na patelni aż będzie gorący po czym dodać fetę, śmietanę, zioła i wyciśnięty czosnek. Tę mieszankę dusić około 3-5 minut aż ser z śmietaną całkiem się rozpuszczą i spoją szpinak.
Krok 3 : Na drugiej czystej (PŁASKIEJ!) patelni rozgrzać oliwę, powinno jej być na tyle dużo by tworzyła cienką warstwę na dnie patelni po czym wlać na nią jajka tak by pokryły całe dno. Smażyć minutę lub dwie tak by dół omletu się zarumienił i był ścięty po czym wprawnym ruchem obrócić omlet na drugą stronę i podsmażyć aż będzie rumiany. (Jeśli nie umiesz sztuczki z obracaniem omleta w powietrzu, pomóż sobie np. talerzem)
Krok 4 : Gorący szpinak ułożyć na omlecie i zwinąć. Można pociąć go na części dla lepszych wrażeń wizualnych lub jeść w całości. Można go również dodatkowo podsmażyć z obu stron aż będzie chrupiący. Podawać posypany niedużą ilością fety i z kawałkiem pomidora obok dla złagodzenia smaku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz