wtorek, 30 października 2012

ხაჭაპური ერთად აჯაფსანდალი (Chaczapuri adżaruli z sosem adżapsandali)

czyli gruzińskie placki zapiekane z serem i sosem adżapsandali


W sumie to smak mnie zaskoczył, ale mimo to duży plus leci w nacjonalne danie Gruzinów! Po krótce - my tribute to the glorious nation of Georgia :)

Składniki (5 sztuk) :
- 750g mąki
- 500ml maślanki (ja dałem 400 maślanki i 100 jogurtu naturalnego)
- 600g półtłustego twarogu
- 4 jajka
- 2 łyżeki sody oczyszczonej
- 1/3 kostki masła
- sól morska, pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Z mąki, masła i maślanki zagnieść ciasto - powinno minimalnie się lepić do rąk.
2) W misce wymieszać ser z jajkiem dodać trochę pieprzu i MOCNO POSOLIĆ (ja dodałem koło 2 łyżeczek soli). ;) Ser musi być naprawde słony (jak bunc albo ser solankowy)
3) Podzielić ciasto na 5 częsci. Każdą oprószyć mąką i rozwałkować na 'elipsę' grubości ok. 0,5cm. Na środek nałożyć farsz, zwinąć w łódeczkę (skleić początek i koniec) po czym delikanie rozpłaszczyć.
4) Spód oprószyć mąką i piec w temperaturze 220 stopni 18-25 minut.

Podawać posypane pieprzem i solą (jesli ser nie jest odpowiednio przyprawiony) i jeść z sosem adżapsandali z przepisu poniżej.

Składniki sosu :
- 1 średni bakłażan
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400g pomidorów (1 puszka)
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- odrobina chilli
- sól morska, pieprz czarny

Przygotowanie sosu :
1)
Bakłażana pokroić w nieduża kostkę i namoczyć w osolonej wodzie około 20 minut (można pominąć dla bardziej wyrazistego smaku). Paprykę pokroić w kostkę.
2) Cebulę pokroić w nieduża kostkę i zeszklić na łyżce oliwy w garnku.
3) Do cebuli dodać pozostałe składniki i gotować na średnim ogniu 10-15 minut.
4) Dodać kolendrę, chilli i doprawić do smaku solą i pieprzem po czym delikanie zmiksować (tak by widoczne były kawałki warzyw).
Podawać na ciepło lub zimno.

ისიამოვნეთ თქვენი კვება! (Smacznego!)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz