czwartek, 11 października 2012

Steki z masłem czosnkowo-ziołowym

z kalafiorem i sałatką w papryce

Składniki (1 porcja) :-2 porządne steki wołowe
-200g kalafiora
-łyżka masła
-ząbek czosnku
-szczypta ziół prowansalskich
Marynata :
-
sól
-grubo mielony pieprz czarny
-sok z połowy cytryny
-80ml oliwy z oliwek

Przygotowanie :
Krok 1 :
Steki natrzeć delikatnie solą i pieprzem i docisnąć tak by pieprz powbijał się w mięso. Sok z cytryny wymieszać z oliwą i pokryć nią mięso. Odstawić do lodówki na noc, z rana można odwrócić steki by druga część była w marynacie.
Krok 2 : Kalafiora pociętego drzewka wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować aż będzie gotowy (od 5 do 12 minut zależnie od wielkości drzewek). Co jakiś czas sprawdzając czy kalafior jest już w miarę miękki. W miseczce zmieszać masło, zioła i szczyptę soli.
Krok 3 : Steki wyjąć z lodówki tak by smażyć je jak będą w temperaturze pokojowej. Na rozgrzaną patelnie położyć steki i smażyć z każdej strony po 2-4 minuty po czym odłożyć na gorący talerz (można postawić nad gotującym się kalafiorem) i dać im minutę na puszczenie soków i 'dojście do siebie po smażeniu' takie będą smaczniejsze. Tak przygotowane steki i kalafiora polać rozpuszczonym masłem czosnkowo-ziołowym.
Krok 4 : Sałatę lodową i ogórka zmieszać z rukolą i polać sosem winegret po czym przełożyć do wydrążonej papryki i podać obok steków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz