środa, 24 października 2012

Cannelloni z białym serem, pieczarkami i czosnkiem

Składniki :
-1 opakowanie makaronu typu Canneloni
-500g miękkiego twarogu ("Serek babuni półtłusty")
-250g wędzonej mozzarelli (lub innego wędzonego sera)
-100g żółtego sera
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki suszonych grzybów
-1 jajko
-400g pieczarek
-1 puszka (450g) pomidorów w kostkę
-250-300 ml soku pomidorowego
-sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Suszone grzyby obgotować w niewielkiej ilości wody (100ml), posiekać i nie wylewać wody. Oddzielnie zetrzeć ser wędzony i zwykły na grubych oczkach.
2) W misce wymieszać ser biały, 2/3 startego sera wędzonego, posiekane grzyby, czosnek i jajko. Doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Powstała masą nadziać makaron.
3) Na dno blaszki do pieczenie / naczynia żaroodpornego wlać około 100ml soku pomidorowego i troszkę posolić po czym ułożyć nadziane Cannelloni.



4)
Pieczarki umyć i pokroić na kawałki nie drobno (patrz zdjęcie), podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek po czym dodać pomidory z puszki, resztę soku pomidorowego (200ml) i wodę w której gotowały się suszone grzyby. Doprawić solą i pieprzem.
5) Cannelloni zalać sosem, na wierchu powinny ostać się pieczarki z pomidorami a sok wypełnić przerwy między makaronem. Posypać resztą wędzonego sera i startym żółtym serem.
6) Przykryć i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut (aż kluski będą miękkie). Jeżeli po tym czasie kluski dalej będą twardawe a sos w znacznej mierze wyparuje, dopełnić doprawionym do smaku solą i pieprzem sokiem pomidorowym. Buon appetito, gente!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz