sobota, 27 października 2012

ผัดไทย (Pad Thai) czyli tajskie danie typu stir-fry


Jeśli jesteś miłośnikiem tajskiej kuchni jak i ja to zabieraj się do gotowania! :)
Chyba to danie zostało właśnie moim ulubionym z tej odmiany kuchni... Prosto i przyjemnie się robi, do umycia potem tylko wok, deska i nóż. Smak rzuca na kolana o czym chociażby świadczyć może 5 pozycja w rankingu najsmaczniejszych dań świata przeprowadzona przez CNN go w 2011 roku - daje do myślenia, hm? Smak jest ciężki do opisania ale jak najbardziej wart poświęcenia chwili czasu w kuchni i zrobieniu własnego pad thai.

Składniki (2-3 porcje) :
-150g makaronu ryżowego typu vermicelli 
-3 łyżki oleju roślinnego (ja użyłem sezamowego)
-3 łyżeczki drobno startego imbiru
-3 ząbki czosnku
-1 średnia papryczka chilli
-1 nieduża czerwona papryka
-4 dymki
-100g pora
-15 krewetek (black tiger)
-200g kapusty pekińskiej
-230g (mała puszka) kiełków soi
-szklanka liści mięty
-pół szklanki posiekanego szczypiorku

Sos :
-1 łyżka octu spirytusowego
-3 łyżeczki miodu
-4 łyżki sosu rybnego
-2 łyżki soki z limonki
-pół łyżeczki proszku chilli

Przygotowanie :
1)
Zagotować składniki sosu i odstawić do wystygnięcia. Makaron ugotować według przepisu z opakowania (zazwyczaj 3 minuty we wrzątku starczą), odcedzić i przelać zimną wodą po czym pociąć na 5-7 cm kawałki.
2) Pociąć wszystkie warzywa - dymkę w piórka, paprykę w kostkę (1,5x1,5), pora przeciąć wzdłuż i pociąć na półcentymetrowe półokręgi. Kapustę pokroić w "plasterki", potem się rozpadną na ładne kawałki. Czosnek i chilli drobno posiekać, imbir zetrzeć na drobnej tarce.
3) Na gorący olej wrzucić chilli, czosnek i imbir i smażyć minutę. Dodać paprykę i smażyć około 2 minut aż trochę zmięknie po czym dodać cebulę, porą i szczyptę soli i smażyć kolejne 2 minuty. Po tym czasie wbić 2 surowe jajka i smażyć ciągle mieszając aż się zetną (około pół minuty) następnie dodać krewetki i smażyć 2 minuty. Dodać odsączone kiełki i kapustę pekińską - smażyć 2-3 minuty aż kapusta 'zwiędnie' potem dodać makaron ryżowy porwane listki mięty, szczypiorek wymieszać, zalać sosem i znowu wymieszać.
4) Podawać posypane podpieczonymi orzeszkami, przystrojone listkiem mięty i kawałkiem szczypiorku. Dla zaostrzenia smaku można dodać więcej sosu rybnego i troszkę soku z limonki ;)

เพลิดเพลินกับอาหารของคุณ!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz