poniedziałek, 8 października 2012

Steki z sosem T.G.I Friday's BBQ na bazie whiskey

z greckim sosem tzatziki i grillowaną cebulką



 Składniki na sos-glazurę T.G.I Friday's Jack Daniel's Grill Glaze :
-1 główka czosnku (tak główka, nie ząbek)
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1/2 szklanki wody
-1 szklanka soku ananasowego
-1/4 szklanki sosu Teriyaki
-1 łyżka sosu sojowego
-1 1/3 szklanki brązowego cukru
-3 łyżki soku z cytryny
-3 łyżki drobno startej cebuli
-1 łyżka drobno startego ananasa
-50ml Jacka Danielsa (może być i inna whisky/bourbon)
-1/4 łyżeczki pieprzu cayenne


Przygotowanie :

1) Nieobrany czosnek piec na suchej patelni 10 minut z obu stron po czym zostawić do ostudzenia i obrać
2) Połącz wodę, sok ananasowy, sos teriyaki, sos sojowy i cukier i wstaw na duży ogień, gdy mikstura zacznie się gotować zmniejsz ogień.
3) Dodaj wyciśnięty pieczony czosnek i pozostałe składniki i wymieszaj.
4) Gotuj na małym ogniu 40-50 minut by sos zmniejszył objętość o połowę i stał się gesty i syropowaty (uważaj by nie przegotować!) Ilość składników wystarcza na jedną szklankę pysznej glazury nadającej się do wszystkich dań z grilla i pieczonego mięsa.


Składniki na Tzatziki :
-
300g jogurtu greckiego
-2 duże ogórki gruntowe
-1 duży ząbek czosnku
-1,5 łyżeczki koperku
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sól morska, świeżo mielony pieprz czarny
Przygotowanie : 
1) Nieobrane ogórki zetrzeć na tarce (najgrubsze oczka), oprószyć solą i zostawić na 15 minut aż puszczą sok po czym dokładnie je wycisnąć
2) W misce zmieszać jogurt z wyciśniętym czosnkiem, posiekanym drobno koperkiem ogórkami i oliwą.
3) Doprawić do smaku kilkoma szczyptami soli i pieprzem. Jeśli wolicie pikantniejsze dodajcie więcej czosnku.
4) Odstawić do lodówki do przegryzienia się na minimum godzinę po czym przystroić kawałkiem koperku i posiekanymi kaparami i oliwkami (nie jest to oczywiście konieczne, ale oczy też jedzą)


Składniki na steki :
-4 steki wołowe po ok. 200g każdy
-grubo zmielony pieprz czarny
-sól morska
-2 średnie cebule
Przygotowanie :
1) Steki oprószyć solą i pieprzem i pokryć cienką warstwą oliwy z oliwek. Smażyć mięso w temperaturze pokojowej
2) Cebulę obrać i pokroić na 1,5cm plasterki i oprószyć solą.
3) Na rozgrzaną patelnie grillową lub grill położyć krążki cebuli i piec po 2 minuty z każdej strony.
4) Po tym czasie dodać na patelnie mięso i smażyć po 2 minut z każdej strony. Po czym posmarować górę glazurą, odwrócić i smażyć kolejne 2 minuty i tak samo z obu stron.
5) Steki odstawić na minutę pod pokrywkę / folię po czym pociąć i znowu delikatnie polać glazurą
6) Podawać z krążkami cebuli i dodatkowym maźnięciem sosu.

Przepis na glazurę od Todda Wilbura , swoją drogą dobre ma tam przepisy na 'sekretne receptury' ; )

4 komentarze:

  1. Rozumiem, że Jack Daniels ma być dawkowany doustnie, bo w przepisie go nie widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest w przepisie na glazurę ;)
    Pod koniec smażenia wlałem jeszcze odrobinę na patelnie i zdjąłem jak wyparowało.
    a co do reszty to wiadomo, część w gardło resztę na potem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest w składnikach, w "przygotowaniu" nie widzę ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. 3) Dodaj wyciśnięty pieczony czosnek i pozostałe składniki i wymieszaj.
    pozostałe składniki, pozostałe składniki, pozostałe składniki ;)

    OdpowiedzUsuń