poniedziałek, 15 października 2012

Łosoś w occie balsamicznym z grillowaną cebulą

Składniki :
-
4 solidne kawałki łososia (filety)
-4 ząbki czosnku
-4 łyżki oliwy
-10 gałązek tymianku (świeżego, suszonego jedną czubatą łyżeczkę)
-1 duża cebula
-2 łyżki octu balsamicznego
-sos sojowy
-grubo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie :
Krok 1 : Czystego i oprószonego solą łososia natrzeć wyciśniętym czosnkiem i grubo zmielonym pieprzem. Połowę gałązek tymianku zostawić w całości a połowę oskubać z listków po czym dodać wszystko do łososia w misce. Cebulę pokroić na około centymetrowe kółka lub trochę grubsze i dodać do łososia po czym wlać oliwę i dobrze wymieszać. Tak przygotowane mięso odstawić na godzinę lub dłużej by smaki przeszły do mięsa.
Krok 2 : Rozgrzać patelnie grillową i położyć na niej krążki cebuli (starać się by się nie rozwarstwiły) i smażyć z każdej strony po 2 minuty. Po tym czasie nie zdejmując z patelni cebuli położyć na nią łososia i lekko docisnąć. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony i przed samym zdjęciem z patelni chlusnąć na wszystko octem balsamicznym i poczekać aż wyparuje po czym wyłączyć gaz.
Krok 3 : Łososia wyłożyć na talerz, można położyć na wierchu gałązkę świeżego tymianku i grillową cebulkę.Tak podanego łososia podawać skropionego cytryną i sosem sojowym (sos sojowy znalazł się tam przez przypadek bo stał na stole i stwierdziłem że ostatniego gryza nim poleje, po czym musiałem grillować kolejny kawał łososia bo tak mi posmakowało!) dobrym dodatkiem do tego będą pieczone ziemniaki lub kukurydza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz