środa, 10 października 2012

Pasta kanapkowa z pieczonego bakłażana

Składniki :-2 średnie bakłażany
-1 duży ząbek czosnku
-łyżka soku z cytryny
-sól morska
-świeżo zmielony pieprz czarny
-łyżka sezamu (białego, lub 50:50 białego i czarnego)
-łyżka oliwy z oliwek + do natarcia bakłażanów

Przygotowanie :Krok 1 : Bakłażany przeciąć na połówki, oprószyć solą i zostawić na 15 minut żeby puściły wodę (to pozbawi je części goryczy). Po upływie czasu wytrzeć ręcznikiem do sucha, nasmarować oliwą z oliwek i wsadzić do rozgrzanego do 180*C piekarnika na 35-40 minut aż będą zupełnie miękkie. (Skórę można ponakłuwać widelcem żeby się lepiej piekło)
Krok 2 : Bakłażany wyjąć z piekarnika i zmiksować na gładką masę, dodając sok z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek wyciśnięty czosnek. Niektórzy zdejmują część lub cała skórę z bakłażana - wtedy pasta ma delikatniejszy smak, ale ja polecam zostawić minimalnie połowę skóry bo inaczej będzie mdłe.
Krok 3 : Do pasty dodać sezam, wymieszać jeszcze raz i doprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny jeśli czujemy niedosyt.

Smakuje git z wszelakimi mięsnymi kanapkami i jako dip do kabanosów (dietetycznie, c'nie?) :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz