czwartek, 1 listopada 2012

Risotto con zucchine, pancetta e funghi

czyli risotto z cukinią, wędzonym boczkiem i grzybami

Pierwsze moje produkcje w konwencji risotto - cały gar rozszedł się szybko, więc chyba udane ;)

Składniki :
-
300g ryżu na risotto
-300g boczku (plasterki)
-800g cukinii
-2 średnie cebule
-łyżeczka proszku chilli
-łyżeczka oregano
-łyżeczka tymianku
-150ml wytrawnego białego wina
-3 szklanki bulionu
-1 łyżeczka masła
-1/2 szklanki startego sera Grana Padano


Przygotowanie :
1) Cukinię przeciąć na pół, nasmarować oliwą, posypać solą i piec na patelni grillowej lub w piekarniku aż będzie miękka (piekarnik - 10-15 minut w temp 180*) ale nie będzie się rozpadać. Wyjąć, ostudzić i pociąć na niedużą kostkę.
2) Boczek pociąć w drobną kostkę i położyć na zimnej patelni po czym podpalić kuchenkę. Wytopić tłuszcz i przyrumienić aż będzie chrupiący. W końcowej fazie dodać chilli. Odcedzić i odłożyć na bok. Do tłuszczu pozostałego po boczku wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać łyżkę masła, wsypać ryż i prażyć półtorej minuty. Następnie dolać wino i poczekać aż się wygotuje.
3) Mieszankę z patelni przełożyć do garnka, zalać 1,5 szklanki bulionu i zagotować, po czym dusić na średnim ogniu do wchłonięcie bulionu przez ryż. Dodać połowę cukinii, resztę bulionu i dusić na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie już prawie cały bulion dodać zioła, boczek, resztę cukinii i ser.
4) Wymieszać, poczekać aż bulion się wchłonie doprawić solą i pieprzem - jeść. (Jeżeli ryż jest niedogotowany dodać trochę bulionu i gotować aż będzie miękki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz