czwartek, 15 listopada 2012

Naleśniki z serem i domowymi konfiturami smażone na maśle

czyli dziadkowo-babcinej kuchni epizod kolejny
Składniki :
-2 szklanki mąki
-2 jajka
-1 szklanka mleka
-1 szklanka wody gazowanej
-1 łyżka cukru
-szczypta soli
-1 łyżka oleju

-500g twarogu półtłustego
-3 do 5 łyżek śmietany (zależy od konsystencji twarogu)
-odrobina wanilii (ekstraktu lub miąższu laski) lub łyżeczka cukru waniliowego
-cukier (według upodobań)

Przygotowanie :
1) Ser wymieszać ze śmietaną, wanilią i cukrem.
2) Składniki ciasta wymieszać i dokładnie zmiksować na gładką, w miarę płynną masę.
3) Na na patelni z cienkim denkiem (najlepiej takiej stricte do naleśników) spryskaną olejem wlewać ciasto chochlą tak by pokryło cienką warstwą cała patelnie. Smażyć z obu stron aż będą podpieczone.
4) Na jedną połówkę gotowego naleśnika położyć nadzienie, przykryć czystą połówką i złożyć jeszcze raz na 2. Czyli pokrótce złożyć "na cztery".
5) Na patelni rozgrzać niedużą ilość masła po czym smażyć naleśniki aż będą złociste. Ułożyć na talerzu z dżemem/konfiturą i polać śmietaną zmieszaną z cukrem (1 łyżka śmietany, płaska łyżeczka cukru). Smaczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz