niedziela, 11 listopada 2012

Farfalle z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Składniki (3 porcje) :
- 400g świeżego szpinaku (lub 2 opakowania mrożonego)
- 2 filety z kurczaka (pojedyncze)
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany (18%)
- 100-150g fety
- pół opakowania makaronu Tagliatelle

Przygotowanie :
0) Szpinak dokładnie umyć. sparzyć, odsączyć i pokroić. Ten punkt omiń jeśli używasz szpinaku mrożonego.
1) Szpinak podsmażyć na patelni z wyciśniętym czosnkiem, śmietaną i połową fety pokrojoną w drobną kostkę (tak łatwiej się rozmiesza). W tym czasie pokroić kurczaka w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na oddzielnej patelni.
2) Makaron ugotować al dente. Podsmażonego kurczaka wymieszać ze szpinakiem i podgrzewać aż makaron będzie gotowy.
3) Makaron odcedzić, wymieszać ze szpinakiem z kawałkami kurczaka a wierch posypać drobno pokrojoną fetą. Można polać niedużą ilością oliwy z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz