wtorek, 6 listopada 2012

Lubelskie cebularze

Lubelakom i przyjezdnym do Lublina na studia nie trzeba wyjaśniać co to jest ;)
Oprócz piwa Perła kolejny symbol regionu. Pierwsze wzmianki o pszennym placku z cebulą i makiem pochodzą z XIX wieku. Znany przysmak, wypiekany przez Żydów z lubelskiego starego miasta, był już popularny przed II WŚ a po wojnie jego 'sława' i zasięg urosły jeszcze bardziej. Od roku 2007 wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tyle teorii - czas na przepis ;)

Składniki (2 placki) :
- szklanka mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 20g drożdży
- łyżeczka soli
- 1 średnia cebula (lub wiecej)
- łyżeczka maku
- łyżeczka oleju

Przygotowanie :
1)  Cebule pokroić w kostkę, wrzucić na wrzątek i gotować 2-3 minuty. Odcedzić, włożyć do słoika/pojemnika, dodać maku i doprawić solą do smaku. Tak powstała mieszankę trzymać przez noc lub dobę w lodówcę.
2) Z mąki, drożdży i mleka zagnieść ciasto, podzielić na 2 części (albo nie dzielić jak chcemy cebularza XXL), uformować placki o grubości około 4mm.
3) Nałożyc farsz na środek placka (po bokach zostawić 0,5cm wolnego ciasta) i zostawić placki do wyrośnięcia (40 minut do godziny). Po tym czasie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wsadzić blachę z cebularzami i piec aż będą rumiane.

Najlepiej smakują na kacu zapijane zimnym kefirem lub prosto z piekarnika posmarowane masełkiem i posypane delikanie solą (plaster pomidora na wierzch również daje radę).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz