czwartek, 22 listopada 2012

Pieczeniopasztet z papryką




Składniki :
-1,5 kg karczku
-5 jajek
-2 łyżeczki przyprawy typu Kucharek / Vegeta / Warzywko
-1,5 szklanki bułki tartej (startej samemu!)
-2 papryki (ja dałem jedną czerwoną, pół żółtej i pół zielonej)
-pęczek natki pietruszki
-150 g żółtego sera

Przygotowanie :
1) Karczek zmielić. Papryki pociąć w kostkę, a ser w słupki. Natkę posiekać. Z białek ubić pianę, żółtka zostawić. (Można dodać trochę soli do ubijania, wtedy lepiej się ubije)
2) Zmielone mięso wymieszać z przyprawą, żółtkami, papryką, posiekaną natką i pieprzem według uznania. Dodać pianę z jajek i wymieszać.
3) Podłużną formę do pieczenie wyłożyć papierem, przełożyć przygotowaną masę. Powciskać do środka słupki sera, głęboko żeby nie wypłynęły i się nie spaliły. Wyrównać powierzchnie i piec godzinę w temperaturze 220 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz