poniedziałek, 12 listopada 2012

Pizza po domowemu - 2 warianty


Składniki :
*ciasto
-3 szklanki mąki
-2 łyżki oliwy
-2 łyżeczki soli
-50g świeżych drożdży (pół kostki)
-1 szklanka ciepłego mleka

*sos do pizz 
-350-400g koncentratu pomidorowego
-2 łyżki oliwy
-łyżeczka oregano
-4 ząbki czosnku
-odrobina soku z cytyny
-sól (do smaku)

*na pizzę  (wariant 1):
-1 kulka mozzarelli (+ taka sama objętość startego żółtego sera)
-15 plastrów salami
-pół papryki (kolor dowolny)
-20-30 oliwek (czarne i zielone)
-łyżeczka oregano (do posypania na końcu)
-1 duża cebula

*na pizzę (wariant 2)
-1 kulka mozzarelli (+ taka sama objętość startego żółtego sera)
-200g kurczaka w kostkach (podsmażyć z solą i pieprzem)
-7 dużych pieczarek
-1 duża cebula
-15 oliwek zielonych
-4 łyżki posiekanych odsączonych pomidorów (mogą być z puszki)
-100g boczku w plastrach (wędzonego)

Przygotowanie :
1) Zagnieść ciasto, rozwałkować i uformować placki. Na blaszkę wysypać łyżkę mąki i rozprowadzić na równo, po czym położyć spód od pizzy. Tak przygotowane blaszki odstawić na 40-60 minut by ciasto wyrosło.
2) Kiedy spody będą gotowe, posmarować je sosem pomidorowym i ułożyć składniki według uznania warstwami (od spodu do wierzchu - ciasto, sos, dodatki, ser)
3) Piec w temperaturze 180-190 stopni przez 15-25 minut. Podawać z mieszanką oliwy z czosnkiem i np. oregano. (Ja dodaje też kilka kropel octu balsamicznego dla podrasowania smaku).Nigdy nie polewać keczupem, nigdy.

Te warianty to tylko przykłady jakie ostatnio zrobiłem. Przy robieniu pizzy można fantazjować w opór i łączyć dodatki które lubimy, tak że nie lećcie ślepo według przepisów tylko kombinujcie ;) (Szynka parmeńska + rukola i wędzona mozzarellą - kombinacja warta spróbowania).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz