środa, 7 listopada 2012

Miodowo-musztardowe kawałki kurczaka

 Składniki :
-3 filety z kurczaka
-75ml płynnego miodu
-2 łyżki ostrej musztardy (rosyjska lub dijon)
-2 łyżki musztardy francuskiej (z pełnymi ziarenkami gorczycy)
-2 łyżki octu winnego
-1 łyżka oleju
-sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Filety oczyścić, umyć, posolić i popieprzyć. Pociąć na 'paluchy' lub kęski.
2) Zmieszać miód, musztardy, ocet i olej ze szczyptą soli i pieprzu i w tak powstałej marynacie trzymać kurczaka godzinę w lodówce.
3) Mięso wyciągnąć z marynaty (marynatę zostawić do podlewania) i w naczyniu żaroodpornym piec udka w temperaturze 220 stopni (na funkcji grilla najlepiej) co jakiś czas podlewając marynatą i przekręcając.

P
odawać z ziemniakami polane marynatą i posypane lekko natką pietruszki.

Źródło : Mustard & Honey Drumsticks, Easy Chicken, Marks&Spencer.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz