poniedziałek, 19 listopada 2012

Ryba w sosie śmietanowo-musztardowym

na duszonej na maśle zieleninie

 Składniki (4 porcje) :
-4 filety z soli (lub innej ryby)
-1 duży por (część białą i jasnozieloną)
-1 pęczek natki
-1 pęczek koperku
-250g śmietany 18%
-2 łyżeczki musztardy łagodnej
-3 łyżeczki musztardy francuskiej (całe ziarna)
-1 płaska łyżeczka mąki ziemiaczanej
-1 łyżka masła

Przygotowanie :
1) Rybę skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawą typu Vegeta/Warzywko. Por pokroić w ćwierć-kółka. Posiekać natkę i koperek. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dusić zieleninę przyprawioną przyprawą typu Warzywko/Vegeta (do smaku) aż por będzie pół-miękki.
2) Zieleninę przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na niej przygotowane filety. Śmietanę wymieszać z musztardami i mąką ziemniaczaną, doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli wydaję Ci się zbyt kwaśna, dodaj odrobinę cukru).
3) Sosem polać rybę tak by pokrywał cała powierzchnie. Piec pod przykryciem 45-50 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz