niedziela, 4 listopada 2012

Sałatka ze świeżego szpinaku, chrupiącej szynki i słonecznika

z parmezanem i sosem czosnkowym

Składniki (1 porcja) :
- garść liści szpinaku
- 3-5 plasterków szynki (użyłem wędzonego filetu z indyka)
- 1,5 łyżki jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego parmezanu
- sól morska, pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Szynkę pociąć w nieduże paseczki i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy tak by były chrupiące / rumiane.
2) Wymieszać majonez z jogurtem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2) Szpinak umyć, osuszyć (większe liście porwać) i położyć na talerzu. Na szpinak polać 3/4 sosu czosnkowego po czym położyć szynkę, zalać resztą sosu, posypać słonecznikiem i startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz