niedziela, 18 listopada 2012

Spaghetti al tonno w 15 minut


Składniki (3-4 porcje)
-2 puszki pomidorów (kostka)
-1 puszka tuńczyka w sosie własnym
-garść świeżej bazylii (lub 1,5 łyżeczki suszonej)
-15 oliwek zielonych
-2 cebule
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól morska, świeżo mielony pieprz czarny 
-1 łyżka parmezanu na porcje (opcjonalnie)

Przygotowanie :
1) Wstawić wodę na makaron i osolić, gdy zacznie się gotować wrzucić makaron i gotować zgodnie z zaleceniami producenta. W tym czasie w małym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć na niej posiekane w kostkę cebule.
2) Dodać pomidory w puszce (można odlać część zalewy żeby sos był gęstszy) i doprawić solą i pieprzem według uznania. Kiedy sos będzie się gotował, pokroić oliwki w kółka lub połówki. Na kilka minut przed tym jak makaron będzie gotowy, dodać odsączonego tuńczyka i ponownie doprowadzić do "wrzenia".
3) Do sosu dodać oliwki i bazylię i pogotować minutę (teraz jest czas na "próbę smaku" i przyprawienie), w międzyczasie odcedzić makaron. Na talerzu ułożyć górkę makaronu, polać sosem, posypać suszoną bazylią albo przystroić świeżym liściem. Można posypać wierch startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz