środa, 18 czerwca 2014

Kurczak w sosie z czarnego pieprzu

Chiński klasyk, robi się łatwo i przyjemnie. Pasuje i do makaronu i do ryżu, najlepiej na świeżo chociaż i następnego dnia jest świetny. Sos jest lekko pikantny od pieprzu, odrobinę słodki i... i sami sobie najlepiej zróbcie. Te warzywa, które ja dałem to tylko przykład bo tak na prawdę to możecie wrzucić co macie pod ręką, im więcej kolorów tym lepiej (tylko nie robić na tęczowo bo siara).




Składniki :
-500g kurczaka (+mąka kukurydziana do panierki)
-150g tofu
-2 papryki
-2 nieduże cebule
-250ml (szklanka) sosu ostrygowego
-2-4 łyżki sosu sojowego (w zależności od słoności sosu ostrygowego)
-1 / 2 łyżki octu (do smaku)
-2 ząbki czosnku
-1.5 / 2 łyżki grubomielonego pieprzu czarnego

Przygotowanie :
1) Kurczaka pociąć w kostkę, obtoczyć w mące kukurydzianej i usmażyć w głębokim tłuszczu ~3 / 4 minuty. Wyciągnąć i odłożyć na papier, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Tofu pokroić w kostkę i usmażyć w głębokim tłuszczu na złoto.
2) Pаpryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w niegrube paski, a cebule w piórka.
3) Połączyć sos ostrygowy, ocet, sos sojowy, pieprz i posiekany czosnek; wymieszać i doprawić do smaku w/w składnikami. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć warzywa, aż lekko zmiękną (2 / 3 minuty).
4) Zalać warzywa sosem, dodać kurczaka i tofu i zagrzać razem ~1 / 2 minuty.
5) Podawać z ryżem lub makaronem (obydwu nie solić, bo sos sam w sobie jest wystarczająco wyrazisty). Można przystroić posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz