poniedziałek, 16 czerwca 2014

Syczuańska sałatka makaronowa z kurczakiem

Kuchnia syczuańska wchodzi w skład kuchni chińskiej, wyróżnia ją duże użycie ostrych papryczek, pieprzu syczuańskiego oraz ogórków. Dziś kolejna 'zimna' sałatka - z gotowanym kurczakiem, świeżymi ogórkami. kolendrą i limonką. Całkiem odświeżająca opcja na taką pogodę ;)




Składniki :
-2 piersi z kurczaka
-5cm kawałek imbiru
-5 zielonych cebulek
-1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
-250g pszennego makaronu
-2 łyżeczki oleju sezamowego
-2 łyżki sosu sojowego
-1 długi ogórek
-1,5 łyżki soku z limonki
-garść liści kolendry

Przygotowanie :
1) W garnku nastawić około 1,5l wody, dodać 2 posiekane cebulki, posiekany imbir i dwie łyżeczki soli (i opcjonalnie 1-2 papryczki chilli). Gotować na małym ogniu 10 minut, następnie dodać kurczaka i gotować 15-20 minut. Kurczaka wyjąć, przestudzić i poszarpać na mniejsze kawałki.
2) Na suchej patelni prażyć pieprz syczuańki z połową łyżeczki soli na średnim ogniu, aż sól zciemnieje (~3-5 minut). Nastęnie sproszkować przyprawy.
3) Zieloną cebulkę pokroić w cienkie plasterki. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na pudełku a następnie przelać zimną wodą. W miseczce połączyć sos sojowy, olej sezamowy i sok z limonki. Kurczaka oprószczyć sproszkowanymi przyprawami (sól&pieprz syczuański).
4) Połączyć makaron, kurczaka, sos i ogórka pokrojego w plastry (0,5-1cm). Przystroić kolendrą i podawać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz