czwartek, 26 czerwca 2014

Sernik na zimno z białą czekoladą

Bardzo prosty, miły przepis na zimny sernik. Smak ma inny niż nasze babcine słodkie serniki. Tu słodycz białęj czekolady łączy się z lekko słoną nutą z serka kremowego. Brzmi dziwnie, smakuje świetnie. Samo przygotowanie też trudne nie jest więc do dzieła!



Składniki (1 porcja jak na zdjęciu) :
-1,5 herbatnika
-1 kostka ciemnej czekolady
-40g kremowego serka (w stylu Hochlandu czy coś)
-10g cukru
-20g białej czekolady
-10ml śmietanki
-1g żelatyny
-75ml śmietanki

-plastikowa foremka / tuba (można owinąć cienką butelkę folią z koszulki na dokumenty)
-papier do pieczenia

Przygotowanie :
1) Herbatniki lekko pokruszyć i połączyć z ciemną czekoladą. Tą masą wyłożyć dno foremki na wysokość ~2-3 mm. Odstawić do zastygnięcia.
2) Kremowy ser utrzeć z cukrem, aż będzie gładki i lekki.
3) Rozpuścić białą czekoladę z 10ml śmietanki i dodać namoczoną i odciśniętą żelatynę. W międzyczasie ubić śmietankę nie na całkiem sztywno.
4) Połączyć lekko ubitą śmietankę, rozpuszczoną białą czekoladę z żelatyną i utarty kremowy serek. Delikatnie połączyć i przełożyć do foremki. Odstawić na 1,5-2 godziny do lodówki, do 'ustabilizowania'
5) Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz