wtorek, 24 czerwca 2014

Najlepsza świnia w mieście

Próbowałem odtworzyć danie z mojej ulubionej knajpy i cóż...
-kluski zrobione
-sos gotwy
-mięsa brak
Wiedziałem, że to duszona wieprzowina, a że to chińska knajpa to odpaliłem gugla i "chinese braised pork recipe" zostało wpisane. Niestety to co tam znalazłem mnie zbytnio nie satysfakcjonowało, albo za dużo cukru, ale rzeczy których nie ma w Polsce, albo po prostu mi nie pasowało. Wszystkie te dania łączył podobny zestaw przypraw więc postanowiłem zrobić według mojego "tak powinno być" a wyszło tak, że ze dwa razy w trakcie duszenia czegoś dodawałem, coś odejmowałem, aż w końcu mogę podzielić się z Wami ostatecznym przepisem. Niestety na dobre rzeczy trzeba trochę poczekać - tu akurat koło 3,5-4 godzin, nie mniej jednak samo przygotowanie to maksymalnie 15 minut. Więc roboty dużo z tym nie ma. Musicie uważać tylko na jedno niewyjaśnione zjawisko - nim mięso będzie gotowe ubędzie go jakoś 20% z powodu podżerania, bo cięzko się oprzeć. Ja wczoraj zrobiłem kilogram, dziś mam jakieś 100g i żałuję, że nie zrobiłem z dwóch kilogramów. Po skończeniu duszenia, nie wylewajcie wywaru, mięso wyjmijcie (powinno się rozpadać w rękach bez problemu) a wywar przelejcie przez sitko i zostawcie albo do ponownego gotowania, albo używajcie jako sosu do tego mięsa. Najszybciej to podać po prostu z michą klusków, mała chochlą wywaru i jakimś warzywem.





Składniki :
-1kg wieprzowiny (łopatka, dupa lub inny z 'gulaszowych' kawałków)
-700ml bulionu warzywnego lub drobiowego
-100ml sosu sojowego
-100ml białego wina (najlepiej ryżowego)
-1 nieduża cebula (ze skórą, przecięta na ćwiartki)
-5 ząbków czosnku (lekko zgniecione)
-1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu (czarnego)
-kawałek imbiru wielkości kciuka (pocięty w plastry)
-3 gwiazdki anyżu
-4centymetrowy kawałek kory cynamonu
-1/2 łyżeczki przyprawy 5ciu smaków (opcjonalnie)
-3 goździki

Przygotowanie :
1) Mięso wytrzeć do sucha, oprószyć solą i obsmażyć na złoto ze wszystkich stron. (Mięso pociąć na mniejsze kawałki, jeżeli potrzeba)
2) W żaroodpornym naczyniu ułożyć wieprzowinę. Wymieszać pozostałe składniki i zalać nimi mięso.
3) Piec w temperaturze 160-170*C przez 3-4 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
4) Podawać wedle uznania! (W tekście wyżej macie sugestie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz