poniedziałek, 26 listopada 2012

"Rolada Kryzys" / PRL-rolada serowa




Składniki :
-500g miękkiego sera żółtego
-300g serka topionego (ziołowego / śmietankowego)
 *dodatki:
-100g salami
-pół papryki
-10 oliwek (5 zielonych, 5 czarnych)



Przygotowanie:
1) Ser zawinąć w szmatkę, zawiązać tak, by nie wypłynął i wrzucić do gotującej wody na ok. 20-30 minut aż będzie miękki.
2) W garnku z grubym dnem rozpuścić serek topiony i dodać pokrojone w nieduże kawałki dodatki. W dodatkach jest pełna swoboda, ja akurat miałem "na zbyciu" salami, paprykę i oliwki. Wcześniejsza wersja była z marynowanymi pieczarkami, ogórkiem konserwowym, papryką, natką pietruszki, oliwkami zielonym i czarnymi i szynką z kurczaka.
3) Roztopiony ser rozwałkować jak na zdjęciach (póki gorący), posmarować roztopionym serkiem topionym z dodatkami i zawinąć w roladę.(Nadmiar sera po bokach można uciąć i zawinąć do środka). Umieścić na papierze do pieczenia i zawinąć na ciasno formując ostateczny kształt. Zostawić na balkonie do wystygnięcia (jeśli jest zimno oczywiście) lub w lodówce. Jeść na kanapkach lub jako coś do podskubania kiedy kolejny raz bezcelowo i mimowolnie otwierasz lodówkę przechodząc obok niej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz