niedziela, 25 listopada 2012

Faszerowany, zapiekany kalafior

Miało być co innego, wyszło zupełnie co innego i wyszło bardzo dobrze ;)

Składniki :
-1 kalafior
-3/4 szklanki szpinaku
-łyżka majeranku
-1/4 łyżeczki chilli
-120g fety
-2 łyżki suszonych pomidorów posiekanych
-1 filet z kurczaka
-5 ząbków czosnku
-100g serka topionego śmietankowego

Przygotowanie :
1) Kalafiora ugotować W CAŁOŚCI al dente w osolonej wodzie.
2) Kurczaka zmielić na drobno, podsmażyć aż się zetnie po czym dodać fetę z wyciśniętym czosnkiem, dokładnie podgrzać i wymieszać ze drobno posiekanym szpinakiem.Dodać chilli, majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3) Kalafiora lekko przestudzić i wydrążyć. (Zostawić 'korony drzewek' a ze środka wywalić 'pnie') Kalafiora przełożyć do odpowiedniej miski, otworem do góry. Do środa wepchnąć farsz i docisnąć tak by spoił 'drzewka'.
4) Uważnie przełożyć na blachę posmarowaną oliwą (otworem do dołu). Wierch wysmarować roztopionym serkiem topionym i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz