piątek, 16 listopada 2012

Herbatnikowiec


Składniki :
-1,5 szklanki pokruszonych herbatników
-5 czubatych łyżek masła
-puszka skondensowanego słodzonego mleka
-pół szklanki soku z cytryny
-4 żółtka
-200ml śmietanki 30%
-łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie :
1) Herbatniki wymieszać z roztopionym masłem. Włożyć do okrągłej formy (26cm średnicy), docisnąć do dna. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2) Mleko skondensowane ubić z żółtkami i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę wylać na upieczony spód i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
3) Po ostygnięciu włożyć na kilka godzin do lodówki. Śmietanę 30% ubić i dodać cukru pudru (żeby lepiej się ubiła można dodać sok z połowy cytryny). Wyłożyć to na przygotowane ciasto, wygładzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego! Jako że ciasto jest słodkie dobrze podać je z kwaśnymi owocami. Ja użyłem musu z malin.

A okruchy zjadła Magister Kupka ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz