poniedziałek, 17 września 2012

Tamago Bukkake Gohan ( 卵かけご飯 )

czyli japoński ryż z jajkiem i sosem sojowym

Danie to pochodzi z Japonii i jest nieodłącznym elementem tradycyjnego japońskiego śniadania zaraz obok zupy Miso. Nie ma co z góry zakładać że takie połączenie przyprawi nas o problemy gastryczne i będzie smakować do niczego...Tak na prawdę jest świetne i ma bardzo harmonijny, zrównoważony smak, jak cała kuchnia japońska.

Składniki :
-2 szklanki (ugotowanego) ryżu
-1 jajko
-1 łyżka stołowa sosu sojowego
-1 łyżeczka młodego drobnego szczypiorku


Przygotowanie :
1) W misce rozbełtać jajko z sosem sojowym. Szczypiorek drobno posiekać i odłożyć na bok.
2) Ugotować taką ilość ryżu, żeby po ugotowaniu zajmował objętość 2 szklanek i szybko odcedzić
3) W misce wymieszać dokładnie gorący (bardzo gorący!) ryż z mieszanką jajka i sosu sojowego.
4) Posypać szczypiorkiem, miskę przykryć talerzem lub inną pokrywką na minutę, żeby temperatura ścięła jajko. Odkryć i cieszyć się namiastką Japonii w domu ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz