piątek, 14 września 2012

Tarta z kurkami

serem bałkańskim i pomidorami koktajlowymi


Składniki :

-200g kurek
-30g żółtego wędzonego sera
-70g sera typu bałkańskiego
-1 mała czerwona cebula
-1 mała biała cebula
-garść pomidorków koktajlowych
-1 jajko
-300g kwaśnej śmietany 18%
-świeżo mielony pieprz czarny
-sól morska
-ciasto francuskie

Przygotowanie :
Krok 1 : Formę do tarty posmarować masłem i wyłożyć arkuszem ciasta francuskiego. Nakłuć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni na dolnym i górnym grzaniu aż będzie złote.
Krok 2 : Cebulę posiekać w drobną kostkę. Kurki oczyścić, osuszyć i pociąć w nieduże kawałki. (Najmniejsze i najładniejsze grzyby zostawić do dekoracji) Na łyżce oliwy smażyć cebulę minutę po czym dodać grzyby i smażyć ok. 5 minut. Następnie wlać śmietanę na patelnie, dodać łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu (lub więcej do smaku), posolić i zagotować. Gdy grzyby są już prawie miękkie dodać starty ser żółty i pokruszony ser bałkański (jeśli używasz fety, daj mniej soli) i wymieszać do rozpuszczenia sera. Farsz zdjąć z ognia i zostawić żeby lekko ostygł. Wbić jajko i energicznie wymieszać nim jajko się zetnie.
Krok 3 : Na podpieczoną formę do tarty wylać farsz i ugładzić łyżką. Pomidory koktajlowy umyć, przeciąć na pół i rozłożyć na farszu miąższem do góry. Piec 5-10 minut w temperaturze 180-200* C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz