środa, 26 września 2012

Pieczony łosoś

z fasolką szparagową, sosem czosnkowym i grubo mielonym pieprzem


Składniki :-0,6 kg łososia (filet)
-łyżka grubo zmielonego pieprzu
-3 ząbki czosnku
-0,5 kg fasolki szparagowej
-kilka plasterków cytryny
-2 pomidory
-oliwa z oliwek

Sos czosnkowy :

-1 łyżka majonezu
-2 łyżki gęstego jogurtu
-1 ząbek czosnku
-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie :Krok 1 : Zmieszać składniki sosu z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Łososia umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wierch posypać grubo zmielonym pieprzem i docisnąć go by wbił się w mięso po czym polać wszystko oliwą. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2 : Fasolkę ugotować w osolonej wodzie aż będzie miękka. Pomidory pokroić w kostkę i przyprawić oliwą, octem balsamicznym, pieprzem i solą.
Krok 3 : Odcedzoną fasolkę ułożyć na talerzu - jedna warstwa jedną stronę, druga w drugą tak by uzyskać "podest" na mięso. Delikatnie polać sosem czosnkowym. Na fasolkę położyć kawałek upieczonego łososia, można delikatnie posypać serem typu Grana Padano i położyć na wierch gałązkę pietruszki. Przystroić plasterkiem cytryny a obok położyć trochę przyprawionych pomidorów. Przed konsumpcją skropić łososia cytryną ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz