środa, 12 września 2012

Rybne curry z dynią


Składniki :
-400g ryby (ja użyłem Tilapii)
-400g dyni
-puszka mleczka kokosowego
-1 / 1,5 łyżeczki pasty curry
-2 łyżki sosu rybnego
-garść grzybów mun
-2 łyżki sosu sojowego
-1 duże chilli
-1 płaska łyżka cukru
-kolendra
-sok z połowy cytryny


Przygotowanie :
Krok 1 : Dynie pociąć w kostkę, oprószyć solą i piec w piekarniku polaną oliwą z oliwek około pół godziny aż będzie miękka. Rybę pozbawić ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem po czym pociąć na kostkę (2x2). Grzyby mun zlać w misce wrzątkiem i zostawić na 5-10 minut aż zmiękną po czym pociąć na drobniejsze nitki.
Krok 2 : W oddzielnej misce pomieszać bulion z sosem sojowym, rybnym i posiekanym chilli. W woku lub garnku z grubym dnem gotować mleczko kokosowe 2 minuty aż trochę odparuje. Dodać cukier, pastę curry i gotować kolejną minutę po czym wlać bulion ze składnikami i gotować 2-3 minuty.
Krok 3 : Dodać rybę z grzybami i gotować 3 minuty po czym dodać dynie i gotować kolejne 3 minuty aż ryba się zetnie a dynia będzie gorąca. Zdjąć z gazu, wlać sok z połowy cytryny, wsypać łyżeczkę lub 2 kolendry, doprawić do smaku solą i pieprzem - podawać na gorąco z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz