wtorek, 4 września 2012

Smażone oscypki z żurawiną

z białym pieczywem podane na jajku.

 Składniki :
-1 lub 2 oscypki (zależy od wielkości)
-
konfitura żurawinowa
-jajko
-sól, świeżo zmielony pieprz czarny
-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
-olej roślinny

Przygotowanie :

Krok 1 : Oscypek pociąć na plastry grubości ok. 1,5 do 2 cm. (Jeżeli używasz małych oscypków, smaż w całości.) Jajko rozbić i dodać szczyptę soli. Dokładnie wymoczyć plasterki oscypka w jajku po czym "wytarzać" w bułce tartej.

Krok 2 : Na patelni rozgrzać olej i położyć obtoczone w bułce tartej plastry oscypka. Zmniejszyć ogień i piec 3-5 minut aż ser będzie miękki w środku. Zdjąć oscypka z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na patelnie wlać resztę jajka i usmażyć coś a 'la omlet.

Krok 3 : Na talerzu położyć omlet, oscypki i polać konfiturą żurawinową. Podawać z białym pieczywem lub według uznania.

//Można też smażyć bez panierki, jak kto woli ;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz