sobota, 15 września 2012

Pasta z błękitnego sera pleśniowego

z kiszonym ogórkiem, pieczarkami i koperkiem


Składniki :
-300g błękitnego sera pleśniowego typu Roquefort lub Rokpol
-150-200g miękkiego sera białego
-200g pieczarek
-200g ogórków kiszonych
-pęczek koperek
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki majonezu

Przygotowanie :
Krok 1 : Pieczarki umyć i oczyścić. Pociąć w drobniutką kostkę i wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody na 3 minuty po czym odcedzić i odstawić na bok. Ogórki pociąć tak jak pieczarki nie zdejmując z nich skórki i odcisnąć z soku.
Krok 2 : Do dużej miski zetrzeć na najgrubszych oczkach : ser pleśniowy, ser biały i wymieszać z majonezem. Dodać pieczarki, ogórki kiszone, wyciśnięty czosnek, posiekany pęczek koperku i wymieszać porządnie. Pasta powinna dawać się lekko rozsmarowywać na chlebie ale nie ściekać. Gdy jest za mało płynna dodać łyżeczkę majonezu i znowu wymieszać.

Doprawić do smaku pieprzem. Solić zazwyczaj nie trzeba ponieważ ser pleśniowy sam w sobie będzie ostro-słony. Podawać z pieczywem i np. pomidorem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz