wtorek, 18 września 2012

Domowe pesto z rukoli

i przepis na pyszne spaghetti z jego użyciem

Z racji tego że wyciąłem cały krzak rukoli z działki bo rozrósł się do kosmicznych rozmiarów stąd takie "miary". Oczywiście nie trzeba robić z aż takiej ilości składników ;)

Składniki na pesto :
-300g rukoli
-200g parmezanu lub Grana Padano
-50g sera Stary Olęder (12 miesięczny)
-150g midgałów
-150g orzeszków nerkowca
-50g słonecznika (można użyć prażonego, solonego bez łupinek)
-7 ząbków czosnku
-3 łyżeczki startego pieprzu czarnego
-10 łyżek oliwy
-sok z jednej cytryny
-2 łyżeczki soli

Przygotowanie pesto :
Krok 1 : W maszynce zmielić rukolę na najdrobniejszych oczkach. W misce, wymieszać papkę z rukoli, starte sery i pokruszone orzechy (część z orzechów można wcześniej uprażyć na suchej patelni dla lepszego smaku pesto). Dodać pieprz, sól, oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek i dokładnie wymieszać.
Krok 2 : Powstałą masę znowu przepuścić przez maszynkę po czym wymieszać. Uzyskane pesto powinno być w miarę jednorodną masą. Jeśli robimy więcej pesto niż zjesz w ciągu 2-3 dni to trzeba je odpowiednio zakonserwować.
Krok 3 : W piekarniku wyparzyć małe słoiczki (słoiki 20 minut w temp. 180 stopni, zakrętki 10 minut w takiej samej temperaturze). W małym garnku doprowadzić oliwę do bardzo wysokiej temperatury. Pesto włożyć do gorących słoików tak żeby nie było w nim pęcherzyków powietrza (napełniać do gwinta, nie więcej). Pesto zalać 3-4 milimetrową warstwą gorącej oliwy i słoiki zakręcić. Tak przygotowane pesto można przechowywać minimum 2tygodnie o ile wytrzyma tak długo ;)

Jak przyrządzić makaron z pesto? (1 porcja)
Krok 1 : Makaron typu spaghetti ugotować al-dente w osolonej wodzie.
Krok 2 : W czasie gdy makaron się gotuje zmieszać w misce 1,5-2 łyżeczki pesto z niedużą ilością oliwy z oliwek tak by powstały sos był płynny (1,5 łyżki oliwy powinno starczyć). Garść pomidorków koktajlowych umyć i przekroić w pół, jeśli używamy zwykłych pomidorów to skroić jednego w kostkę.
Krok 3 : Gorący makaron połączyć z pesto i dokładnie wymieszać po czym dodać pomidorki i delikatnie wymieszać. Posypać startym parmezanem lub Grana Padano i pieprzem. Podawać ze schłodzonym półwytrawnym różowym winem ; )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz