niedziela, 9 września 2012

Tarta smietanowo-pieczarkowa

z pieprzem, kurczakiem i pomidorami koktajlowymi


Składniki :
-szklanka pomidorów koktajlowych
-300g pieczarek
-1,5 fileta z kurczaka
-1 łyżka masła
-szklanka startego sera
-3/4 dużego kubka śmietany 18%
-2 ząbki czosnku
-pół łyżeczki mąki tortowej (opcjonalnie)
-świeżo zmielony pieprz czarny
-sól morska
-oliwa z oliwek


Przygotowanie :
Krok 1 : Filety dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć solą i pociąć w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać kurczaka. Kiedy mięso będzie już prawie gotowe dodać posiekany w kostkę czosnek i smażyć jeszcze 1,5 - 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
Krok 2 : Pieczarki pociąć w plasterki i dusić na maśle 3 minuty po czym dodać śmietanę, porządnie popieprzyć, osolić i dusić aż będą miękkie. Gdy sos trochę przestygnie dodać mięso, starty ser i całe pomidorki koktajlowe. Jeżeli masa wydaję się zbyt płynna, dodać mąkę i porządnie wymieszać.
Krok 3 : Wysmarowaną oliwą z oliwek formę do tarty wyłożyć bardzo cienko rozwałkowanym ciastem do pizzy ( PRZEPIS ). Spód ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180* aż będzie złociste (w międzyczasie podgrzewamy farsz). Wyciągnąć ciasto i wypełnić farszem. Wierch lekko posypać startym żółtym serem i zapiec w temp. 200* aż ser się rozpuści.

Podawać na ciepło lub zimno z sałatką z pomidorów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz