czwartek, 6 września 2012

Befsztyk tatarski

a.k.a tatar czyli mięso, mięso, mięso.

 
Danie dosyć kontrowersyjne, szczególnie dla wegan i miłośników zwierząt, obrzydzające niektórych faktem jedzenia surowizny, ale nawet to nie odstraszy fanów prawdziwego mięcha.

Składniki :
-300g chudej wołowiny
-5 lub 7 ogórków kiszonych
-1 czerwona cebula
-marynowane pieczarki (zużyłem 4/5 słoika 0,9l)
-4 jajka (żółtka)
-olej rzepakowy / z pestek winogron
-sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie :


Krok 1 : Mięso umyć, osuszyć i posiekać na drobno bardzo ostrym nożem (możemy też zmielić drobno w maszynce). Uformować parę niedużych kulek (po ok. 75g) i posmarować olejem. Można po prostu formować kulę rękami polanymi olejem i dolewać w trakcie formowania

Krok 2 : Uformowane mięso położyć na talerzu. Oddzielnie posiekać na bardzo drobną kostkę marynowane pieczarki lub inne grzyby, cebulę, ogórki kiszone. Ułożyć pokrojone składniki między mięsem nie mieszając ich.


Jak się do tego zabierać :

Wbrew pozorom jedzenie nie jest takie łatwe jak się wydaje. Na talerz nakładamy sobie kulę mięsa i po parę łyżek cebuli, ogórków i pieczarek. Wlewamy troszkę oleju i wbijamy żółtko. Można dodawać mniej jajka jeśli nie lubimy smaku surowych żółtek. Dodajemy soli, dużo pieprzu i łączymy wszystko w spójną masę najlepiej to robić rękami ale jeśli nie chcemy spłoszyć domowników można również widelcem. Opcjonalnie można dodać soku z cytryny jeśli lubimy na kwaśno lub ogórki/grzyby nie miały wyrazistego smaku. Jeśli nam czegoś brakuje to eksperymentujemy dodając różne ilości pociętych warzyw i grzybów. Tatara najlepiej jeść z grubą pajdą chleba na zakwasie i kieliszkiem zmrożonego samogonu. ;)
(Kiedyś zamiast żółtka użyłem łyżki majonezu i też spełnia swoją rolę, smak jest inny ale równie ciekawy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz