wtorek, 11 września 2012

Pomidorowa rybno-krewetkowa

na ostro z chilli i cytryną

Składniki :
-0,5 kg filetów z dorsza
-15 krewetek (dużych, nie koktajlowych)
-2 łyżeczki ziół prowansalskich
-4 łyżki oliwy z oliwek
-400-500g pomidorów krojonych (z puszki wraz z zalewą)
-300ml bulionu / wywaru warzywnego
-1,5 łyżki sosu rybnego
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-1 duże chilli
-garść drobnego makaronu

Przygotowanie :Krok 1 : Filet oczyścić z ości, umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę (2x2) i oprószyć solą. Krewetki obrać, wypatroszyć, osuszyć i wsypać do miski z rybą. Cebulkę posiekać w drobną kostkę i odstawić do oddzielnej miski. Czosnek posiekać i odłożyć na bok.
Krok 2 : W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać cebulę. Po minucie dodać czosnek i smażyć aż będzie zeszklona. Dodać posiekane chilli i smażyć jeszcze minutę po czym wlać pomidory i zagotować.
Krok 3 : W dużym kubku połączyć bulion, sos rybny, resztę oliwy, sok z cytryny oraz zioła po czym wlać do garnka z gotującymi się pomidorami. Wsypać kluski i gotować 3-4 minuty po czym dodać rybę i krewetki, posolić według uznania i gotować kolejne 5-8 minut aż mięso się zetnie a kluski będą miękkie. Podawać samą lub z większą ilością klusków lub czarnym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz