sobota, 22 września 2012

Kresowe zawijane pierogi

okraszone skwarkami, kiełbasą i z cebulką


Składniki :-1 1/3 szklanki mąki
-prawie pełna szklanka gorącej wody
-0.6-0.8 kg ziemniaków
-średnia cebula
-łyżka smalcu ze skwarkami
-4centymetrowy kawałek kiełbasy lub kilka plasterków boczku
-sól, pieprz

Przygotowanie :Krok 1 : Na tarce z drobnymi oczkami zetrzeć surowe obrane ziemniaki. Dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu i wymieszać. Na patelni na odrobinie smalcu usmażyć ziemniaki (3-5 minut) aż ściemnieją i będą zwartą masą. Rozsmarować na talerzu i odstawić do przestygnięcia.
Krok 2 : Na stolnicy połączyć mąkę z gorącą wodą i zagnieść miękkie ciasto. Podzielić ziemniaki i ciasto na 2 części. Jedną część rozwałkować na prostokąt w stosunku 2:1 (długość : wysokość) i położyć na nie połowę masy ziemniaczanej zostawiając u góry około 2-3 centymetrowy pasek czystego ciasta. Zrobić zakładkę około 3cm i zwijać w stronę "czystego ciasta". Gdy będzie zawinięte, tak że styk jest na dole spłaszczyć nieco tak by ciasto się skleiło a farsz ubił.

Krok 3 : W garnku zagotować wody tak by porcje pierogi się pomieściły. Na gotującą wodę włożyć pierogi i delikatnie wymieszać sprawdzając czy żaden się nie rozkleił i usunąć ewentualne wadliwe pierogi.Gotować na niedużym ogniu 9-11 minut. Obok na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami, przyrumienić cebulkę w kostkę lub piórka i plasterki boczku / kawałki kiełbasy.
Krok 4 : Pierogi wyciągnąć łyżką cedzakową, okrasić i jeść lub odsączone pierogi rzucić na patelnie ze skwarkami, mięsem i smalcem i podpiec na złoto. Odgrzewane następnego dnia są równie dobre.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz