sobota, 8 września 2012

Duszone w białym winie maślaki

na grzankach serowo-rozmarynowych


Składniki :
-200g maślaków
-1,5 łyżki masła
-100ml białego wina
-100g sera żółtego
-3 łyżeczki rozmarynu
-2 ząbki czosnku
-mała papryczka chilli
-świeżo mielony pieprz czarny
-sól morska

Przygotowanie :

Grzyby : Maślaki obrać ( Jak obierać maślaki? ), odciąć nóżki i pociąć grzyby na kostkę.
Na patelni z grubym dnem rozpuścić 1,5 łyżki masła i dodać grzyby. Dusić ok. 8 minut po czym dodać 2 łyżeczki rozmarynu, czosnek posiekany w kostkę, chilli, dużo pieprzu i posolić wedle uznania. Dusić pod przykryciem 5 minut co jakiś czas mieszając, zdjąć pokrywkę i dusić dalej chwilę. Gdy płyn wyparuje już prawie cały a grzyby będą miękkie to znak że możemy już je zdjąć z ognia.

Grzanki : Bagietkę pokroić w połówki długości 10-15 cm, posmarować masłem (może być z dodatkiem czosnku), posypać delikatnie startym żółtym serem i na każdą grzankę sypnąć szczyptę rozmarynu. Skórkę bagietki zwilżyć wodą i wstawić do piekarnika na 3-5 minut na funkcji grilla lub na 200* C. Trzeba bardzo pilnować czasu przy pieczeniu bagietki bo przypala się szybko.


Na gorące grzanki nałożyć warstwę duszonych maślaków i jeść póki gorące. Resztę wina z gotowania można użyć do podania wraz z daniem lub popijać przy pracy, co jest zalecane ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz