czwartek, 20 września 2012

Papryka faszerowana kuskusem

z mozzarellą i boczkiem


Składniki :
-3 nieduże papryki
-szklanka bulionu
-70-100g chudego boczku lub szynki
-3/4 szklanki kaszy kuskus
-2 nieduże pomidory
-1 kula mozzarelli
-1/2 łyżeczki oregano
-pół łyżeczki chilli
-sok z 1/3 cytryny
-4 łyżki oliwy z oliwek
-czubata łyżeczka mięty


Przygotowanie :
Krok 1 : Paprykę umyć po czym odkroić "wieczko" wraz z kawałkiem łodygi. Gniazda nasienne wyjąć, nasmarować oliwą z oliwek i oprószyć solą. Tak przygotowane papryki piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2 : W małym garnku nastawić szklankę bulionu, gdy zacznie się gotować wsypać kuskus tak by poziom płynu był ok. 0,5 cm wyżej niż kuskus. Dodać łyżeczkę mięty i wymieszać po czym zdjąć z gazu i przykryć talerzem lub przykrywką na 5 minut. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Na łyżeczce oliwy podsmażyć boczek pocięty w kostkę, odlać tłuszcz i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać kuskus z serem, chilli, boczkiem,oliwą, oregano i sokiem z cytryny. Dodać pomidory pokrojono w kostkę (bez gniazd nasiennych i skórki).
Krok 3 : Papryki wypełnić farszem, przykryć "wieczkami" i piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz