niedziela, 9 września 2012

Ciasto na pizzę

Składniki :
-3 szklanki mąki tortowej (lub 2 tortowej i 1 grubo mielonej)
-1 szklanka mleka
-2 / 3 łyżki oliwy
-pół kostki drożdzy
-łyżeczka / półtorej łyżeczki soli
-półtorej łyżeczki cukru



Przygotowanie :
Do dużej miski wsypać mąkę w raz z solą. Szklankę mleka lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże z cukrem i zostawić na 5 minut, aż zacznie "pracować". Mieszać chwilę widelcem aż ciasto będzie wydawać się 'suche'. Zdjąć resztki ciasta z widelca i ręcznie zagniatać ciasto 3-5 minut aż uzyskamy jednorodną masę. W razie gdyby ciasto było za suche dodajemy po łyżeczce wody i znowu zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce w misce przykrytej ścierką. Po 45-60 minutach ciasto powinno być już idealnie wyrośnięte i gotowe do dalszego formowania i pieczenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz