czwartek, 27 września 2012

Brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym

z prażonymi migdałami

Proste i szybkie danie którym zaskoczysz gości, dziewczynę / chłopaka. Będzie trochę śmierdzieć czosnkiem, ale Wy też więc nie ma problemu ;))


Składniki :

-1 brokuł
-2 łyżki majonezu
-3 łyżki gęstego jogurtu
-2 łyżeczki ziół prowansalskich
-2 ząbki czosnku 
-garść migdałów (słupki albo płatki - obojętne)
-1 łyżeczka ziaren sezamu (opcjonalnie)
-sól morska
-świeżo zmielony pieprz czarny


Przygotowanie :
Krok 1
: Brokuła pociąć na mniejsze 'drzewka' i ugotować w osolonej wodzie aż będzie miękki - około 10-15 minut.
Krok 2 : Wymieszać majonez z jogurtem, wyciśniętymi dwoma ząbkami czosnku (lub jednym, jak nie wolimy mniej ostry), ziołami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni uprażyć migdały (i opcjonalnie sezam), trzeba uważać bo łatwo przypalić i odstawić do ostygnięcia.
Krok 3 : Odcedzić brokuła, ułożyć na talerzu lub w misce, polać sosem czosnkowym (tak żeby nie pływał w tym sosie!) i posypać migdałami. Resztę sosu zjeść na kanapkach lub użyć do przepisu który dodam następny. Można przystroić czymś koloru gryzącego się z daniem - ja użyłem suszonych kwiatów malwy (nie wiem co robiły nawet w szufladzie z przyprawami) :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz