poniedziałek, 28 stycznia 2013

Jabłko zapiekane z serem pleśniowym i orzechem włoskim ze stekiem w kremowym pieprzowym sosie




Składniki (2 porcje) :
-2 steki wołowe
-1 jabłko
-2 łyżki sera pleśniowego o w miarę łagodnym smaku
-2 orzechy włoskie
-2 garści rukoli
-75ml śmietanki 30%
-pół łyżeczki mąki
-pół łyżeczki potłuczonego zielonego pieprzu
-odrobina kminku
-sól morska
-pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Jabłko umyć, przeciąć na pół i łyżką wyskrobać gniazdo nasienne robiąc dołek na 'farsz'. Nałożyć do powstałego zagłębienia ser, na wierzch położyć orzecha i nieznacznie posypać kminkiem i rozmarynem. Piec 10 minut w temperaturze 190 stopni. Dół jabłka można 'wypoziomować' jednym cięciem jeżeli jabłko nie chce stać jak należy. (Jeśli będzie przekrzywione to ser wypłynie i słabo)
2) W garnku podgrzewać śmietankę z mąką doprawioną odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć dodać potłuczony pieprz i gotować chwilę aż zgęstnieje (chwile!). Przed polaniem sosem steków podgrzać, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody.
3) Steki wytrzeć do sucha, oprószyć gruboziarnistą solą i pieprzem (do smażenia mają być w temp. pokojowej). Nasmarować olejem i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnie grillową. Smażyć tak długo jak bardzo wysmażony stek ma być. Ja smażę zazwyczaj po 2-3 minuty z każdej strony, tak by środek był różowy. Po smażeniu odstawić na minutę pod przykrycie by stek doszedł.
4) Na talerz wyłożyć jabłko, ułożyć kopczyk z rukoli, obok położyć stek polany sosem. Jeść! Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz