środa, 23 stycznia 2013

Grillowane ośmiorniczki z cytrynowo-rozmarynowym dressingu

 Ośmiorniczki mogą być dla przesądnych wyzwaniem - niektórych odrzuca kształt morskich stworzeń i nie dają się przekonać do spróbowania nęceni obietnicami wspaniałego smaku. No cóż, ich problem, frutti di mare for the win! Poniżej przepis na proste danie na grillu / patelni grillowej (może i w ostateczności na patelni) z ośmiorniczek, prostej marynaty i jeszcze prostszego dressingu.



Składniki (1-2 porcje)
-500g ośmiorniczek (baby)
-1 łyżeczka suszonego tymianku
-2 ząbki czosnku
-sok z połowy cytryny
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-1/4 łyżeczki soli morskiej
-1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
-kilka listków pietruszki (opcjonalnie)
-troszkę świeżego tymianku (opcjonalnie)
-5-6 patyczków do szaszłyków

Dressing :
-1 łyżka soku z cytryny
-3 łyżki oliwy
-skórka z połowy cytryny
-duża szczypta suszonego rozmarynu
-1/4 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie :
1) Оśmiorniczki umyć, przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę, wrzucić ośmiorniczki i gotować minutę, następnie przepłukać zimną wodą tak by 'wyciągnąć z nich' całe ciepło.
2) Połączyć sok z cytryny, oliwę, tymianek, wyciśnięty czosnek sól i pieprz. W tak powstałym sosie marynować ośmiorniczki 3-4 godziny w lodówce. (Najlepiej użyć siatki - wtedy marynata dokładnie pokrywa mięso i nie spływa na dno miski).
3) Marynatę przelać na płaski talerz, ponabijać ośmiorniczki na patyki (jeśli grillujesz - namocz je wcześniej w wodzie żeby się nie spaliły!) tak jak na zdjęciu (poziomo). Rozgrzać patelnie grillową i kłaść ponabijane ośmiorniczki. Przed położeniem warto obtoczyć je w marynacie. Grillować po 3-4 minuty z każdej strony.
4) Przygotować dressing : w moździerzu zetrzeć rozmaryn, sól i pieprz na pył (lub pominąć ten krok), dodać sok z cytryny, oliwę i skórkę z cytryny. Wymieszać mocno tak by powstała emulsja.
5) Ośmiorniczki albo zostawić na patykach albo zdjąć - wedle uznania i zamysłu - polać dressingiem, udekorować kilkoma listkami świeżej natki i tymianku. Podawać z chrupiącym białym pieczywem posmarowanym masłem i cząstką limonki / cytryny do skropienia całego dania. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz