poniedziałek, 14 stycznia 2013

Bazyliowe stir-fry z kurczaka z sosem rybnym i chilli




Składniki (2 porcje) :
-2 łyżki sosu rybnego
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju roślinnego
-1 filet z piersi kurczaka
-1 papryka chilli
-1 czerwona cebula
-pół łyżki brązowego cukru
-garść liści bazylii
-makaron ryżowy

Przygotowanie:
1) K
urczaka oczyścić, osuszyć, pokroić w kostkę i natrzeć odrobiną soli i wyciśniętym czosnkiem. W woku rozgrzać olej i smażyć kurczaka aż się trochę przyrumieni. Wyjąć mięso, odłożyć w ciepłe miejsce.
2) Makaron ryżowy w dowolnej ilości przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub zalać go w misce wrzątkiem na 8-10 minut. Brązowy cukier rozpuścić w sosie rybnym.
2) Chilli posiekać w cienkie paski, cebulę w piórka i smażyć minutę, następnie z powrotem dodać kurczaka i smażyć 20 sekund. Dodać sos i...
Opcja 1 : smażyć kolejną minutę następnie podać na gorącym makaronie ryżowym.
Opcja 2 : do woka wrzucić makaron ryżowy pocięty na około 5-8cm kawałki i smażyć minutę.

Jest to danie typu stir-fry więc wymaga ono wysokiej temperatury smażenia i ciągłego mieszania, piszę to na koniec bo wplatać co drugie słowo 'ciągle mieszając' , 'energicznie mieszając' to stylistyczny fail. Smacznego! ;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz