wtorek, 1 stycznia 2013

Rissotto z dojrzewającym serem, rozmarynem i octem balsamicznym


D
anie inspirowane przepisem Gennaro Contaldo, z powodu miejsca zamieszkania zmieniłem kilka składników i dodałem swój smaczek ;) Dobra opcja na szybkie, smaczne i sycące danie gdy składników w domu niedużo.



Składniki :
-350 g ryżu do risotto
-100g dojrzewającego sera (Grana Padano, Parmezan, Pecorino, Bursztyn, Grand Radamer)
-75ml białego wytrawnego wina
-5 łyżek oliwy z oliwek
-1,3-1,5 litra bulionu
-1 duża cebula
-ocet balsamiczny do podania
-najlepiej świeży rozmaryn

Przygotowanie :
1) Na dwóch 2 łyżkach oliwy smażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę aż będzie miękka. Zagotować bulion i trzymać go na wolnym ogniu. Dodać ryż i wymieszać tak żeby oliwa pokryła ziarenka. Dodać wino i odparować ciągle mieszając.
2) Nie zmniejszając gazu dodać gorący bulion - około 3-4 chochli. Gotować, gdy odparuje, dolać bulionu i tak w kółko aż ryż będzie al dente. Zajmie to około 20 minut. (Lepiej próbować ryż po kolejnym dolaniu, żeby nie zrobić mamałygi)
3) Kiedy ryż będzie gotowy a płyn zamieni się w gęsty sos zdjąć z gazu, dodać pozostałą oliwę z oliwek, starty drobno ser i dokładnie wymieszać. Odstawić na minutę do stężenia i podawać z sosem balsamicznym - ile kto lubi i posypane świeżym posiekanym rozmarynem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Widzę wreszcie przepis z moim ulubionym balsamicznym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy korzystasz z GMD w swoich potrawach ? Bo z tego co wiem, to Karol korzysta.

    OdpowiedzUsuń