niedziela, 30 grudnia 2012

Tajska sałatka z wołowiną




Składniki :
-2 steki wołowe
-1 marchewka
-1 ogórek
-1 czerwone chilli
-1 ząbek czosnku
-2 dymki ze szczypiorkiem
-2 łyżki sosu rybnego
-sok z połowy limonki
-pół łyżki brązowego cukru
-garstka listków mięty


1) Steki wołowe smażyć po 2-3 minuty z każdej strony tak by środek był różowy. Odstawić na 10 minut do ostygnięcia i pociąć ostrym nożem w cieniutkie plasterki. W miseczce wymieszać sok z limonki, wyciśnięty czosnek, sos rybny i cukier. Dodać pociętą w cienkie kółeczka dymkę i zostawić na parę minut do 'przegryzienia'.
2) Marchewkę i ogórka (bez nasion) pociąć w słupki. Chilli pozbawić gniazda nasiennego i pociąć w paseczki. Pozostałą dymkę pociąć w cieniutkie kółeczka, a szczypiorek posiekać.
3) Na talerzu wymieszać warzywa z plasterkami wołowiny, polać sosem, posypać chilli, szczypiorkiem i miętą. Podawać na zimno, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz