poniedziałek, 10 grudnia 2012

Kluski z sera ricotta z sosem pomidorowo-bazyliowym


Kolejna pozycja z włoskiej kuchni biedoty - taki odpowiednik naszych kopytek ale z dodatkowym sosem i nieco inaczej. Proste jak druk w wykonaniu i składniki też są niedrogie. Idealne na szybki obiad niedużym nakładem pracy! :)



Składniki :
-700g pomidorów z puszki (2 puszki)
-3 łyżki oliwy
-4 ząbki czosnku
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-150g mąki pszennej
-250g sera ricotta
-3 żółtka
-50g parmezanu
-płaska łyżeczka soli
-garstka listków bazylii / łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie :
1) W misce wymieszać mąkę z serem ricotta. Dodać żółtka, starty parmezan i doprawić solą i gałką muszkatołową. Zagnieść ciasto - powinno być w miarę lepkie. Na oprószonym blacie uformować wałek średnicy około 2 centymetrów i spłaszczyć go lekko. Następnie pociąć go na jedno lub dwu centymetrowe kawałki.
2) W garnku na tyle dużym by pomieścić wszystkie kluski zagotować lekko osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć - wrzuć kluski i wymieszaj - tak by się nie skleiły. Gotować 2-3 minuty od ponownego zagotowania się wody.
3) W międzyczasie w oddzielnym garnku rozgrzać oliwę, dodać ząbki czosnku pokrojone na grubą kostkę i smażyć aż będzie rumiany. Na chwilę zdjąć z ognia i dodać odsączone z soku pomidory z porwanymi listkami bazylii. Gotować około 4 minuty na wolnym ogniu - jeśli sos ma być rzadszy - wystarczy dodać sok z pomidorów.
4) Kluski odcedzić, przełożyć do miseczek, zalać gorącym sosem pomidorowo-bazyliowym. Na wierzch dać trochę startego parmezanu, odrobinę pieprzu i soli i polać oliwą z oliwek. Smacznego!

1 komentarz: