środa, 12 grudnia 2012

Soczysty kurczak w szynce schwarzwaldzkiej



Składniki :
-4 filety z kurczaka
-12-15 plasterków szynki schwarzwaldzkiej
-skórka z jednej cytryny
-60g tartego sera Grana Padano / parmezanu
-1 łyżeczka tymianku
-sól morska, świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Ułożyć 3 kawałki szynki schwarzwaldzkiej (najlepiej tłustej) tak by lekko na siebie zachodziły. Na środku położyć filet i naciąć go w głęboką kratkę. Oprószyć go pieprzem, minimalnie solą i skropić oliwą z oliwek. Następnie posypać 1/4 parmezanu, 1/4 skórki z cytryny i 1/4 tymianku. Szynkę zawinąć tak by nie było widać kurczaka. I tak wszystkie 4 kotlety.
2) Na kawałku foli spożywczej ułożyć kotlet i zawinąć. Następnie kilka razy uderzyć go od góry spodem patelni aż się spłaszczy a szynka 'uklepie'.
3) Smażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Gdy gotowe, odsączyć ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu i podawać. Ja podałem na rukoli polanej sosem vinaigrette i z pomidorami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz