piątek, 28 grudnia 2012

Lasagne z kurczakiem, szpinakiem i chrupiącym serem


Składniki :
-500g mięsa mielonego (ja dałem kurczaka)
-2 opakowania szpinaku
-2 puszki (800g pomidorów)
-3 łyżki śmietany 12%
-5 ząbków czosnku
-sok z połowy cytryny
-łyżeczka bazylii
-1 kulka mozzarelli
-1 kostka fety
-100g sera Grana Padano / Parmezan
-sól morska, pieprz czarny
-oliwa z oliwek do podania
-opakowanie klusków Lasagne

Przygotowanie :
1) Kurczaka podsmażyć z solą i pieprzem na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pomidory odsączone z soku (sok zostawić!) i smażyć do odparowania prawie całego płynu. Szpinak odsączyć, wrzucić na suchą patelnie, gdy straci dużo wody, dodać wyciśnięty czosnek, śmietanę i doprawić solą i pieprzem, gdy zawrze, wyłączyć, lekko ostudzić i dodać sok z połowy cytryny.
2) Na dno blachy lub naczynia żaroodpornego wlać 3-4 milimetrową warstwę soku z pomidorów. Ułożyć warstwę klusków. Następnie warstwę kurczaka z pomidorami, tą przykryć kolejną warstwą klusków i wyłożyć szpinakiem. Wygładzić, położyć kolejną warstwę makaronu, przykryć startą mozzarellą, pokruszoną fetą i posypać równomiernie bazylią. Polać sokiem z pomidorów tak by poziom płynu sięgał ostatnich klusków.
3 Piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Następnie posypać startym parmezanem, odkryć i piec w temperaturze 220 stopni kolejne 10 minut lub dłużej jeśli kluski nie są miękkie (wtedy należy uzupełnić sokiem z pomidorów, żeby kluski nie wyschły)/ Podawać z listkiem bazylii skropione oliwą z oliwek.

Jeśli wszystkiego się nie zje to nie problem - smakuje równie dobrze odgrzana z niewielką ilością soku pomidorowego przy użyciu mikrofalówki, można również zamrażać.

1 komentarz:

  1. Ja z pytaniem, jakiej wielkości jest ta blaszka/naczynie żaroodporne?

    OdpowiedzUsuń