poniedziałek, 10 grudnia 2012

Zakwas na barszcz czerwony

Rozpisywał się nie będę zbytnio, przekaz jest krótki jeśli chcesz kolejne święta jeść scheiss-barszcz z proszku to śmiało. Jeśli nie chcesz to postępuj według wskazówek jak zrobić zakwas na najlepszy barszcz jaki kiedykolwiek przyszło Ci jeść! :))

Składniki :
-
1kg buraków czerwonych
-kromka żytniego chleba na zakwasie
-1 główka czosnku
-łyżeczka cukru
-łyżeczka soli
-przegotowana woda

Przygotowanie :
1) Buraki obrać i pociąć w nieduże kawałki. Czosnek obrać.
2) W dużym słoju umieścić buraki, czosnek, kromkę pociętą na drobniejsze kawałki, cukier i sól.
3) Zalać przegotowaną zimną wodą do pełna i odstawić w ciemne w miarę ciepłe miejsce i kisić 13-15 dni.
Przepis na barszcz podam za 12-13 dni ;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz