poniedziałek, 3 grudnia 2012

Tarta z kurkami II




Składniki :
-1 opakowanie ciasta francuskiego
-400g kurek
-150-200g jogurtu naturalnego
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka oregano
-1/3 szklanki startego parmezanu
-1/2 szklanki czarnych oliwek
-1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka masła
-1/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
-75g sera typu brie / camembert
-sól morska i świeżo mielony pieprz czarny
-kilka gałązek tymianku

1) Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (jeśli nie macie teflonowej formy, warto ją natłuścić). Piec w temperaturze 200 stopni jakieś 15-18 minut aż będzie złocisty.
2) Większe kurki pociąć na kawałki i podsmażyć grzyby na łyżce masła aż będą miękkie. Odlać płyn z patelni - 1/4 szklanki i wymieszać z mąką ziemniaczaną, jogurtem i oregano. Następnie z powrotem wlać na patelnie i doprowadzić do 'wrzenia'. Następnie dodać soli dla smaku i odrobinę pieprzu. Wyłączyć gaz, wcisnąć czosnek a oliwki pociąć w kółeczka lub połówki i dodać do sosu.
3) Na gorącą, podpieczoną formę ułożyć cieniutko pocięty brie/camembert, zalać sosem i wygładzić. Następnie posypać parmezanem i pokruszonymi orzechami włoskimi. Opcjonalnie na wierch położyć kilka gałązek tymianku. Piec kolejne 7-12 minut w temp 175 stopni. Podawać z kleksem śmietany na zimno lub prosto z piekarnika.

 
Bon appétit !


2 komentarze:

  1. Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Blog Award, zapraszam po szczegóły: http://moimsmakiem.wordpress.com/2012/12/04/liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń